Írásbeli kommunikáció (önéletrajz, motivációs levél)

Az önéletrajz


Az önéletrajz elkészítése mindig fontos lépés az álláskeresés során. Az önéletrajz rendszerint az első kapcsolatfelvétel a leendő munkáltatóval, fontos tehát, hogy már az első ránézésre felkeltse a potenciális munkaadó figyelmét, és végső soron elérje, hogy a jelentkezőt behívják felvételi beszélgetésre. A munkáltatók általában kevesebb, mint egy percet töltenek egy önéletrajz átnézésével, amikor először válogatják át a beérkezett jelentkezéseket. Ha nem sikerül a figyelmet felkelteni, akkor elhalasztjuk a lehetőséget.Az önéletrajz elkészítése

Magyarországon sokáig a hagyományos szöveges, esszé-szerű önéletrajz volt használatban. Az elmúlt években gyakrabban alkalmazzuk az amerikai típust (mivel az EU-ban is általánosan használt, uniós formanyomtatványként ismert). Ez utóbbinak jellegzetessége, hogy rövid bekezdésekből összeállított, tagolt szerkezetben összefoglalt, vázlatszerű leírás, szemben az esszé-szerű, teljes mondatokban írt hagyományos önéletrajzzal.

Az alábbiakban néhány, az önéletrajz megírását segítő tanács olvasható:

 Az önéletrajz legyen tömör: az esetek többségében elegendő két oldal arra, hogy bemutassuk kik és mik vagyunk. A három oldalas önéletrajz néhány országban már túl hosszúnak számít, még akkor is, ha a jelentkező kiemelkedő munkatapasztalattal rendelkezik.

 Az önéletrajz címéül egyszerűen az ÖNÉLETRAJZ szót írjuk, esetleg a CURRICULUM VITAE-t. Kézzel írva csak abban az esetben adjunk be önéletrajzot, ha ezt a pályázat kiírásában így kérik. Ez esetben bizonyára grafológiai vizsgálat alá veszik írásunkat. Ha külföldre írunk, tegyünk szép magyar bélyeget a borítékra. Ügyeljen a herlyesírásra!

Viki és Julcsi